Social Icons

Десетте шпионски устройства – най-хитрите, създавани някога /скрита камера, енигма и др./ - I


Това да се намери днес даден вид устройство или техника е толкова лесно, че все едно да отидете до магазина и да си купите хляб например. Благодарение на либералността и достъпността на тези средства, имаме пълна свобода да си закупим всичко, с което да проследим даден човек или да разберем какво крои. Някога обаче не е било точно така. По време на войните особено, техническите средства са се използвали само и единствено за целите на войната и обръщането й в полза на дадена страна.

По това време не е имало например скрити камери или поне не и по начина, по който ги познаваме, но все пак множество средства за разузнаване са подпомогнали една или друга битка. А и да не говорим, че много от тях се считат и за „родителите” на днешните устройства.

Предлагаме ви един списък в няколко части за най-хитрите изобретявани устройства за шпионаж – скрити камери, оръжия, дешифриращи устройства и др.

10. Червило-пистолет

Това е едно миниатюрно устройство, което прилича досущ на обикновено дамско червило. Това обаче е един мини пистолет, който има право само на един изстрел и е с удивителните размери от 4.5 милиметра. Тактическото предимство, което дава изненадата, гарантира и изпълнение на мисията. А именно точно попадение. Използвало се е в средата на 60-те години, и точно този модел е бил отнет от агент на КГБ.

9. Скрита камера във връхната дреха

Истинска революция в разследването за своето време. Което е било около 60-те години на миналия век. Модел F-21, разполага и с допълнителен кабел, който всъщност е играел ролята на спусък, за да се направи снимка в даден момент, която да се ползва за разкриване на конспирация. Използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина.

Следва…

 

Blog Archive